loader

TEST PUNCH NEEDLE / IHIEL NA SLUČKOVANIE

 

Už dlhodobo máme v ponuke niekoľko ihiel na slučkovanie a keďže v poslednej dobe pribudlo niekoľko nových doplnkových výrobkov, nastal čas na ich otestovanie a zodpovedanie všetkých základných otázok, ktoré v poslednom období od Vás dostávame. Postupne sa v našom eshope vystriedalo zopár značiek, ktoré boli fajn, ale keďže nie sme veľký eshop a záleží nám najmä na tom, aby sme ponúkali veci, ktoré považujeme za kvalitné, zúžili sme ponuku iba na tie, s ktorými je práca najlepšia.

Na techniku slučkovania som narazila cez tzv. Oxford Punch Needle, teda hrubú dutú drevenú ihlu s kovovým hrotom, ktorú vyrába americká firma už od r.1995 a v posledných rokoch zažíva svoj boom. Poznala som ju iba pod anglickým názvom punch needle, ktorý som našla v slovenčine ako dutá ihla a po hlbšom pátraní som sa dozvedela, že technika sa nazýva slučkovanie. To je aj dôvod, prečo na našich stránkach vždy používame často aj anglický názov punch needle a nielen slučkovanie, aby bolo jasné, že sa jedná o jednu a tú istú vec.

 

Čo je to slučkovanie?

Ide o vpichovania nite alebo priadze do tkaniny z jednej strany, čím na druhej strane látky vytvárate vzor. Technika je obojstranná a je na Vás, či máte záujem o hladký obraz, alebo môžete kombinovať prednú a zadnú stranu a vytvoriť si štruktúrovaný objekt. Akokoľvek sa rozhodnete, základom je zvoliť si vhodnú ihlu, niť a látku.

Výhodou slučkovania je to, že je to rýchla technika a výsledok na seba nenechá dlho čakať, plus je to veľká zábava a možností je v súčasnosti viac ako veľa.

 

Ako na to?

Na začiatku je v prvom rade dôležité si rozmyslieť, do akého projektu sa pustíte, môžete si pozrieť nekonečné množstvo inšpirácií na Pintereste.

  • Ak máte záujem napr. dozdobiť si ruksak, tašku, obľúbené tričko, sukňu, prípadne si iba vyskúšať niečo malé, je pre Vás vhodnejšia tenšia ihla, ktorá má zväčša vymeniteľný nástavec s ihlami.
  • Ak sa naopak chcete hneď na začiatku pustiť do niečoho väčšieho, je pre Vás vhodnejšia hrubšia

Od toho sa potom odvíja to, aké pomôcky si zvoliť – rozdiel je v látke, hrúbke priadzí a aj veľkosti kruhu.

 

pomôcky

Prvou a základnou pomôckou je samozrejme ihla na slučkovanie / punch needle. Testovali sme všetky ihly v našej ponuke a ako to dopadlo sa dozviete v ďalšej časti.

kruh na vyšívanie – s priemerom podľa potreby. Dobré je si kruh aj niekedy omotať pásikom látky, aby lepšie držal, dobre je to odfotené TU. V našej ponuke máme moentálne niekoľko veľkostí kruhov na vyšívanie.

látka na vyšívanie – pre tenšie ihly sa osvedčil ľan, bavlnené látky na vyšívanie, ale dá sa pracovať pri hrubších a pevnejších ihlách aj s hrubšími látkami, stačí vyskúšať. Na hrubšie ihly odporúčame špeciálnu látku pre punch needle.

V našej ponuke je momentálne na prácu tenšími ihlami ľanová látka a 100% bavlna a na prácu s hrubšími ihlami kesi art látka a DMC látka na punch needle.

priadze na vyšívanie – pracovala som najmä s niťami Anchor, DMC a s Must-have minis od Yarn and Colors (viac informácií v popise pri ihlách) s tenšími ihlami a s Fabulous od Yarn and Colors a Fritidsgarn od Sandnes Garn v prípade hrubších ihiel

nožničky

lepidlo – ak si chcete svoj výtvor uchovať a zabezpečiť proti rozpáraniu, môžete použiť lepidlo proti rozstrapkaniu (je dobré aj na  strapkajúce sa okraje), alebo môžete použiť lepidlo v spreji a iné vhodné lepidlá na textil.  Toto lepidlo by malo vydržať aj niekoľko praní a je jednoduché následne na výšivku opätovne aplikovať lepidlo. Je možné si svoj výtvor aj podšiť.

 

ihly

Ihly v našej ponuke možno rozdeliť do 2 základných kategórií: tenšiehrubšie.

Tenšie ihly slúžia na prácu s bežnými vyšívacími niťami a aj výsledok je podobný klasickému vyšívaniu, zatiaľ čo s hrubšou dutou ihlou dokážete pracovať so stredne hrubými až hrubými priadzami a výsledok je štruktúrovanejší a efektnejší (väčšie bytové dekorácie ako obrazy, obliečky vankúšov a pod.).

Testovala som niekoľko ihiel, z ktorých som vybrala 4 naj.

tenšie

ihla na slučkovanie s 3 vymeniteľnými ihlami Kesi´Art

Jednouchá, s tromi vymeniteľnými nástavcami a teda s možnosťou kombinovať prácu s troma hrúbkami nití:

  • najtenšia ihla je na klasické nite a na 2 vlákna z DMC/Anchor vyšívacích priadzí
  • hrubšia stredná poslúži na klasické vyšívacie (napr. DMC/ Anchor) nite
  • do najhrubšej ihly navlečiete napr. must-have minis (klasická bavlnená priadza na háčkovanie s hrúbkou na háčik č. 2.5 mm)

Keďže máme skladom 100 farieb z must-have minis, bolo z čoho vyberať a tak som pracovala s najhrubšou ihlou, išlo to hladko a výsledok vidíte na foto.

 

 

Na ihle sa dá regulovať aj dĺžka slučiek. Ak máte chuť sa s tým pohrať, máte potom k dispozícií veľa možností na kombináciu hladkých a štruktúrovaných častí výšivky. Počas práce s  ihlou som prišla na jeden problém s celkom jednoduchým riešením - > bavlnka sa mi pri práci vyvliekala a nedržala v látke –  ak by sa Vám na prvý pohľad mohlo zdať, že nemáte vhodnú látku na slučkovanie, nie je to tak, tento problém je spôsobený bavlnkou. Ak je príliš hrubá, je buď zaseknutá v ihle a tak sa neodvíja z klbka, alebo sa aj odvíja, ale drhne a preto neprechádza ihlou plynule, takže stačí použiť tenšiu priadzu, ktorá prechádza ihlou hladko.

Francúzska firma Kesi´Art má v ponuke niekoľko pekných produktov na vyšívanie a slučkovanie. Medzi najväčšie „vychytávky“ patria kruhy na vyšívanie, s látkou priamo v kruhu, ktorá je na okraji už obendlovaná, takže práca naviac odpadá a zostáva iba zábava.

Rovnako fajn sú od nich aj čierne nožničky, celkovo je táto značka dosť sympatická a rozhodli sme sa z praktických dôvodov urobiť s touto ihlou aj sadu, nech si môžete objednať všetko naraz, prípadne si nakombinovať to naj pre Vás.

sade na slučkovanie Kesi´Art máte k dispozícii:

Ihlu na slučkovanie Kesi´Art + kruh na vyšívanie s látkou – možnosť výberu z troch veľkostí mini, midi a maxi

K sade si môžete ešte zvoliť dokúpiť aj čierne nožničky, prípadne 4 klbká must-have minis podľa vášho výberu.

ihla na slučkovanie a vyšívanie Clover / Embroidery stitching tool Clover 

Japonskú značku Clover mám naozaj rada, robí jednoduché, ale kvalitné veci a táto ihla nie je výnimkou. Vyzerá jednoducho, ale pritom je kvalitná, dobre sa drží a práca s ňou išla od ruky. Nedajú sa na nej nastaviť dĺžky slučiek, ale viete si to sami regulovať hĺbkou vpichu. Nástavce má vymeniteľné, avšak kupujú sa zvlášť. Najskôr som skúšala slučkovanie s ihlou pribalenou priamo k ihle na nite s hrúbkou 3ply, čo zodpovedalo tenším nitiam ako Anchor a DMC.

Následne som si ihlu vymenila za hrubší nástavec Medium-Fine Yarn a vyšívala s Must-have minis. Išlo to rýchlo a pohodlne a musím sa priznať, že Clover je môj favorit, ale nemusí vyhovovať všetkým. Mne sa na nej páči, že je malá a praktická, dizajn nie je až tak pôsobivý, ale na druhej strane je spracovanie ihiel super a vidno to na prvý pohľad.

 

 

hrubšie

kesi ´art ihla na hrubšie priadze

Práca s dutou ihlou a hrubšími priadzami je podstatne efektnejšia, viete si vytvoriť štruktúrovanejšie obrazy a dĺžka slučky zohráva veľkú úlohu. Ihlu KA som skúšala s priadzou Fabulous od Yarn and Colors a látkou DMC na punch needle. Kruh je v tomto prípade potrebné použiť väčší, keďže sa jedná o celkom hrubú ihlu a aj priadzu a určite by som v tomto prípade použila aj lepidlo proti rozstrapkaniu, pretože látka DMC a ostatné látky vhodné na túto techniku sa na okrajoch rýchlo párajú. Nemusíte využiť iba lepidlo v našej ponuke, ale kľudne aj lepidlo v spreji a podobne. Ja mám skúsenosť iba s našim a to poslúžilo dobre. Skúšala som aj priadzu s hrúbkou 8 mm (na háčik/ihlice hrúbky 8mm) a ešte sa to dalo, ale keď som chcela použiť Tykk Ull (na 10 mm ihlice), to už sa vlna zasekla v ihle a tak je túto ihlu ok použiť na priadze s označením na háčik/ihlice 6 - 8 mm. Opäť rýchla a príjemná práca, ihla je spracovaná jednoducho a máte možnosť výberu dĺžky slučiek, takže plusový bod pre KA.

DMC punch needle

Rovnako ako predchádzajúca ihla slúži na prácu s hrubšími priadzami. Je o trochu hrubšia ako KA ihla, ale ani cez ňu sa Tykk Ull nedostala, zvládne však aj hrúbku na ihlice/háčik 9 mm, je teda vhodná pre priadze na 6-9 mm. Výhodou DMC je oproti KA to, že je vyrobená z dreva a kovu a nevýhodou to, že nemá nastaviteľné dĺžky slučiek, inak sú identické a pracuje sa s nimi dobre.

Túto ihlu nájdete tiež v sade pre tých, čo si chcú vyskúšať slučkovanie s hrubšou ihlou.

sade máte k dispozícii:

Ihlu na slučkovanie DMC + látku na slučkovanie + kruh na vyšívanie s priemerom 18.5 cm

K sade sa dá dokúpiť z našej ponuky priadza Fabulous

 

 

záver

Ak máte vzťah k ručným prácam, dutá ihla Vás nesklame. Technika slučkovania je nenáročná, rýchla, efektná a zvládnete ju behom pár minúť (mne „pomáhal“ môj 5 ročný syn a po chvíľke mu to celkom išlo).

Čo sa týka ihiel, veľký kvalitatívny rozdiel v nich skutočne nie je badateľný. Môžete si jednoducho vybrať podľa toho, ktorá sa Vám páči viac.

Takže smelo do toho!

 

Komentáre