loader

VLNOLAM SIEŤOVKA Z MOLLY

 

Návod vznikol pozorovaním tradičnej sieťovky obchodnej v jej prirodzenom habitate. Mám ich nakúpených niekoľko, všetky sú si dosť podobné a už dlhšie som sa chystala vymyslieť si na ne vlastný návod.

Pre porovnanie som pracovala v dvoch verziách. Najskôr som využila priadzu Liina/Molla v 12 ply verzii (menšia šedá sieťovka), druhá verzia bola 18 ply (väčšia ružová sieťovka). Ako vidíte na fotografii, rozdiel je badateľný. Z jednej priadze Molla Mills/Liina 12 ply by sa mali dať uháčkovať 3 sieťovky a z jednej priadze Molla Mills/Liina 18 ply 2 väčšie sieťovky.

 

 

Dizajn: vlnolam (viac info na www.vlnolam.sk)

 

Väčšia sieťovka

Veľkosť:         dĺžka cca 70 cm

Materiál:        priadza Molla Mills/Liina 18 ply

Háčik:             2.5

Spotreba:      218 g

(na našej stránke môžete kúpiť set na 2 háčkované sieťovky v tejto veľkosti TU.)

 

Menšia sieťovka

Veľkosť:         dĺžka cca 58 cm

Materiál:        priadza Molla Mills/Liina 12ply

Háčik:            2.0

Spotreba:     115 g

 

Postup:

Obe sieťovky sú háčkované podľa rovnakého návodu. Veľkou výhodou je to, že háčkujete v jednom slede, bez potreby počas procesu niečo strihať a zapošívať, až posledné pevné očko a je hotovo.

 

 

Háčkujeme 153 retiazkových očiek.

Riadok 1 ->  do 9.teho očka od konca urobíme krátky stĺpik (ďalej sc). *Uháčkujeme 6 retiazkových očiek a preskočíme 3 očká z retiazky, do ďalšieho (4.tého) očka háčkujeme krátky stĺpik (sc)*. Opakujeme od *do* až po koniec riadku a dostaneme 37 „poloblúkov“. Obrátime.

Riadok 2 – 47 -> *6 retiazkových očiek, sc do priestoru poloblúka/retiazky*. Opakujeme od *do* až po koniec riadku.

Riadok 48-> *4 retiazkové očká, sc do priestoru poloblúka/retiazky*. Opakujeme od *do* až po koniec riadku.

Uháčkovali sme tak základ sieťovky a teraz ideme spevniť bočné časti a vypracovať ušká. Pracujeme ďalej akoby v stále dookola po obvode sieťovky.

 

 

 

Základ má tvar obdĺžnika, namiesto toho, aby sme pokračovali ďalším riadkom, otočíme si sieťovku o 90 stupňov a pokračujeme.

Riadok 1 -> do každého z retiazkového dieliku (nie očka) urobíme jeden sc, dostaneme tak 24 očiek

Riadok 2-4 -> urobíme ďalšie 3 riadky 24 sc (prosím nezabudnite, že na začiatku každého riadku urobíme 1 retiazkové očko (chain 1), ktoré sa počíta ako prvý krátky stĺpik)

V tejto fáze si urobíme základ uška tašky na jednej strane. Môžeme si toto očko označiť zároveň ako naše prvé očko, v ktorom po 4 riadkoch okolo sieťovky budeme končiť.

Plynulo pokračujeme a háčkujeme 90 retiazkových očiek. Vynecháme 22 očiek riadku a spojíme pevným očkom (ďalej ss) na druhej strane, teda v 24 očku 4tého riadku.

Obrátime si prácu o 90 stupňov a urobíme 4 sc z boku do 4 riadkov a pokračujeme spevňovaním bočnej časti sieťovky.

Máme ako základ na každej bočnej strane 37 retiazkových dielikov: 2 sc do prvých 10 dielikov , 2 sc do dielikov 11- 27, 1 sc do posledných 10 dielikov  (57 očiek).

Otočíme prácu o 90 stupňov a  na protiľahlej strane si rovnakým postupom spevníme 24 retiazkových dielikov a následne vypracujeme 4 riadky sc.

Urobíme základ uška 90 retiazkovými očkami a spojíme pevným očkom  na druhej strane riadku, teda v 24 očku.

Obrátime si prácu o 90 stupňov a urobíme 4 sc z boku do 4 riadkov a pokračujeme spevňovaním zostávajúcej druhej bočnej časti sieťovky, teda 2 sc do prvých 10 dielikov , 1 sc do dielikov 11- 27, 2 sc do posledných 10 dielikov.

Pokračujeme 4 sc z boku 4 riadkov a následne 90 sc do 90 retiazkových očiek základu uška tašky, 4 sc zdruhého boku 4 riadkov a  takto pokračujeme dookola, až dostaneme 4 riadky sc po celom obvode sieťovky.

Ukončíme pevným očkom (ss) a zapošijeme.

 

Návod v PDF formáte TU.

Komentáre