loader

HÁČKOVANÁ TAŠKA Z PAULÍNY

Paulina je spolu s Mollou/Liinou naša najobľúbenejšia priadza, darmo, Fíni jednoducho vedia, ako robiť veci kvalitne. Aj keď nedisponuje širokým farebným spektrom, myslím, že každý si nájde tú svoju a najmä jej kvalita je skvelá. Priadza drží a vyzerá, že aj niečo vydrží...

Veľkým trendom tejto jari a leta sú kruhové tašky a keďže kruh sa robí rýchlo a ľahko, od neho je to iba skok k peknej taške, ktorá poslúži na nákup (alebo na pláž).

 

 

Nech sa páči postup:

 

Materiál:

Paulina žltá 1x

háčik č. 8

ušká na tašku

 

 

Postup:

Postup je celkom jednoduchý, mám rada návody, kde musím minimálne zošívať a maximálne háčkovať, preto som sa rozhodla urobiť si najskôr 2 samostatné kruhy a následne ich „zháčkovať“ dokopy, ušká som však nakoniec prišívala, pretože je Paulina dosť hrubá priadza a priháčkovať sa nedali.

Kruhová časť -  urobíme 2x

Základom je opäť „magic circle/magic ring“, čiže kruh bez dierky uprostred (návodov na youtube je neúrekom)  so 6 krátkymi stĺpikmi. Je dobré si  označiť začiatok riadku označovačom, aby sme mali prehľad, v ktorom riadku sme.

Riadok 1 - > do každého očka pridáme 2 krátke stĺpiky  (máme 12 očiek)

Pokračujeme klasicky ako pri háčkovaní do kruhu, teda navyšujeme počet očiek v každom riadku o 6 (v treťom riadku je to 2 krátke stĺpiky do každého tretieho očka, v štvrtom riadku do každého štvrtého atď).

Aby sa však nestalo to, že nám postupne vznikne skôr hexagón ako kruh, pridávam očká síce do každého napr. tretieho, ale je lepšie to robiť nepravidelne (pozri popis nižšie a aj ručný náčrt).

Riadok 2 -> pridávame 2 krátke stĺpiky do každého druhého očka, začala som pridávať v druhom očku (máme 18 očiek)

Riadok 3 -> pridávame 2 krátke stĺpiky do každého tretieho  očka, začala som pridávať v druhom očku (máme 18 očiek)

Riadok 4 - > 2 krátke stĺpiky do každého štvrtého očka, začala som pridávať vo štvrtom očku (30 očiek)

Riadok 5 - > 2 krátke stĺpiky do každého piateho očka, začala som pridávať v prvom očku (36 očiek)

Riadok 6 - > 2 krátke stĺpiky do každého šiesteho očka, začala som pridávať vo štvrtom očku (42 očiek)

Riadok 7 - > 2 krátke stĺpiky do každého siedmeho očka, začala som pridávať v druhom očku (48 očiek)

Riadok 8 - > 2 krátke stĺpiky do každého ôsmeho očka, začala som pridávať v ôsmom očku (54 očiek)

Riadok 9 - > 2 krátke stĺpiky do každého deviateho očka, začala som pridávať v druhom očku (60 očiek)

Riadok 10 - > 2 krátke stĺpiky do každého desiateho očka, začala som pridávať v šiestom očku (66 očiek)

Riadok 11 - > 2 krátke stĺpiky do každého jedenásteho očka (72 očiek)

Riadok 12 - > 2 krátke stĺpiky do každého dvanásteho očka (78 očiek)

 

 

Keď máme hotové obe kruhové časti, začneme ich spolu „zháčkovávať“. Celkovo budeme „zháčkovávať“ z každej strany 56 očiek a 22 ich necháme voľných. Najlepšie je si to odrátať hneď na začiatku a označiť na každom kruhu, budete tak mať prehľad, či háčkujete správne a nič ste nevynechali.

 

Vyberieme si očko, v ktorom chceme začať a prevlečieme ním priadzu, urobíme 4 očká a na druhej strane (na druhom kruhu) uháčkujem 2 očká spolu a pokračujeme 4 krátkymi stĺpikmi na druhú stranu, kde opäť uháčkujeme spolu 2 očká z kruhu a takto pokračujeme všetkých 56 očiek z každého kruhu. Pre lepšiu predstavu pripájam video.

 

 

Už iba zapošijeme zvyšnú priadzu a môžeme pripevniť ušká. Ja som ich v tomto prípade zašila hrubšou niťou horčicovej farby z vnútornej strany, keďže Paulina je veľmi pevná priadza, ak by ste sa ale rozhodli robiť tašku z elastickejšej priadze, dali by sa ušká aj priháčkovať.

Tak a už iba šup na trh/pláž/kdekoľvek sa zíde!

 

Komentáre